Birincil hammadde kaynaklarının verimli kullanımı ve tasarrufu ve endüstriyel atıkların değerlendirilmesi ile, çevrenin korunması ile birlikte sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için kritik bileşenlerdendir. Öncelikle herhangi bir teknolojik prosesde atıkların azaltılması, proses veriminin yüksek olduğuna işaret eder. Bu atıkların değerlendirilmesi, atık miktarının azaltılması ile birlikte, alternatif ikincil hammaddelerin kullanımı yoluyla doğal kaynakların korunmasını olanaklı kılar.
Metalurji işletmelerinde enerji sürekliliğini sağlamak zorunluluğu nedeni ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sınırlıdır, hatta olanaksızdır. Yani ana enerji kaynağı fosil yakıt kökenlidir. Buna karşın ikincil metal üretimi ile, birincil üretimde kullanılan enerji, bir anlamda depolanır ve daha sonraki üretim döngülerinde gereksinim duyulan enerji miktarını minimize eder. Öte yandan cevher kaynakları sınırlı kaynaklardır. Madencilik endüstrisi gün geçtikçe daha düşük tenörlü cevherleri işlemek ve metalurji endüstrisi ise bu kaynaklardan birincil metal üretmek zorundadır. Bu pahalı prosesler ve çevresel zarar nedeni ile oluşan vergiler, metal fiyatlarının artışına neden olmaktadır. Bu artış, ikincil metal kullanımı ile kompanse edilebilmektedir. Gelecekte ikincil metal üretimi, bu endüstrinin sağladığı çevresel yararlar ve düşük enerji tüketimi nedeniyler yeni hammadde seçenekleri sunarak, önemini daha da arttıracaktır. Çöpe atılmış bir kullanılmış alüminyum içecek kutusunun doğada yok olması için 100-500 yıl gerekirken, yeniden üretim döngüsüne girmesi için sadece 60 gün yeterlidir.
İkincil Alüminyum-Enerji İlişkisi 1 ton birincil alüminyum üretimi için alümina rafinasyonundan, döküm aşamasına kadar yaklaşık 168 000 MJ enerji harcanırken (% 80 i elektrolizde), bu rakam, ikincil alüminyum üretimi için hurda hazırlama ve curuf işleme dahil, sadece 11 200 MJ’dur. Yani birincil üretimin % 5-6’sı kadardır.
Birincil üretim sürecinde ton alüminyum başına 9.8 ton CO2 ve eşdeğeri salınım sözkonusu iken bu değer ikincil alüminyyum üretimi için sadece 0.60 tondur.
İkincil alüminyum üretimi ile sağlanabilecek çevresel yararlar aşağıda sıralanmıştır:
- İkincil alüminyum üretimi için gerekli olan enerjinin birincil üretim için gerekli olan enerji miktarının % 5’i kadar olması aynı zamanda enerji üretim sürecinde oluşan sera gazı salınımlarının da aynı oranda azalacağı anlamına gelmektedir.
- Yeniden değerlendirme ile hem madde kaynakları hem de enerji kaynaklarının kullanımı azalacak ve gelecek kuşallara daha temiz ve varlıklı bir dünya bırakılabilecektir.
- 1 ton yeniden üretilmiş alüminyum malzeme sayesinde 9.2 ton CO2 eşdeğeri kadar daha az atmosfere salınım yapılır.
- Günümüzde “eski alüminyum hurdaların” yeniden üretime katılmasıyla yıllık yaklaşık olarak 80 000 000 ton daha az sera gazı salınımı yapılmaktadır. Bu rakam 15 milyon adet binek arabanın ürettiği sera gazı miktarına eşittir.
- Boksit madenciliği ve alümina üretim süreçlerinde oluşan zararlı atıklar ve yüksek su kullanımı, ikincil süreçte oluşmaz.
- Atık malzeme depolama için yapılan doğa tahribatı ve bunun yarattığı çevresel sorunlar azalır. Örneğin alüminyum meşrubat ya da aerosol kutularının doğada kaybolması için 500 yıl gerekir.
Proje kapsamında amaçlanan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıyla hurda alüminyumun geri dönüştürülmesi ; verimliliği sürekli olarak arttırmak ve iyileştirmeye yönelik bir metedoloji olan pilot uygulama noktalarıyla sağlanacaktır. Doğa dostu proje ile dünyaya örnek bir çalışma sağlanmış olacaktır. Tükenmekte olan doğal kaynaklar arasında yer alan Alüminyumun sonsuz defa geri dönüştürülebilmesi hem ekonomik hem de çevresel bir katkı sağlamaktır. Alüminyum geri dönüşümünde, temeline teknolojik ve ekolojik alt yapıya dayanarak hazırlanan bu projede yenilenemez enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynak kullanımı, doğal kaynak tüketimini en aza indirmeyi hedeflemekte ve doğa ekosistemine en uygun şekilde zarar vermeden doğa dostu üretimi hedeflemektedir.
Tesisimizde hurdalar fiziki işlemlerden geçerek eritilmeye hazır hale getirilir. Böylece metal hurdalarını eritme fabrikalarına göndererek ülke ekonomisine ve çevreye tekrar kazandırmaktadır.
Firmamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” çerçevesinde vermiş olduğu Hurda Metal İşleme Lisansıyla hurdaların geri dönüşümünü sağlamaktadır.
Dünya Standartlarını yakından takip ediyor, tesisimizdeki tüm süreci buna göre organize edip sürekli geliştiriyoruz. 27 ülkeyle işbirliği,12000 ton kapasiteyle 3850M2 depolama alanımızla 2018 yılından bugüne çalışmalarımızı yurtiçi ve yurtdışı gerçekleştirmekteyiz.
Firmamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesi ile Serbest Bölgeler ve yurtdışından hurda metal ithalatı yapabilmektedir. Aynı zamanda ithalat ile ilgili olarak firmalara danışmanlık hizmeti verilmektedir.