27 Yıllık Tecrübe - 12.000 Ton Üretim
Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Geri Dönüşümü Amacımız Olarak Görüyoruz!
Sürdürülebilir bir dünya için atılan en etkili adımlardan biridir. %100 geri dönüştürülebilir yapısıyla alüminyum, her kullanımda özelliklerini kaybetmeden yeniden üretime kazandırılabilir. Geri dönüşüm, enerji tüketimini %95'e varan oranlarda azaltırken, doğaya bırakılan atık miktarını da önemli ölçüde düşürür.
Enerji Tüketimi
Dünya enerji tüketimi her yıl ortalama %1.7 oranında artmaktadır (nüfus artışından daha fazla). Bugün dünya enerji tüketimi yaklaşık 15 TeraWatts (1TW=1012Watt) civarındadır.
Daha Fazlaİkincil Alüminyum
Birincil hammadde kaynaklarının verimli kullanımı ve tasarrufu ve endüstriyel atıkların değerlendirilmesi ile, çevrenin korunması ile birlikte sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için kritik bileşenlerdendir.
Daha FazlaSürdürülebilir bir dünya...
Enerji Tüketimi
Bu enerjinin yaklasik % 80'i fosil yakıtlardan (% 34'ü petrol, % 25'i kömür, % 21'i doğal gaz), % 8'i bioenerji, % 6.5'u nükleer, % 2'si su kaynakları ve kalanı diğer kaynaklarda (jeotermal, güneş, rüzgar vs.)'den sağlanmaktadır. Bu tüketimin 2050 yılında 30 TW civarinda olacağı tahmin edilmektedir. Tüketilen bu enerjinin çok büyük bir bölümü ise fosil yakıtlardan sağlanmaktadır.
Alüminyum, esnek, çok yönlü ve yeniden değerlendirilebilme yeteneğinden ötürü enerji tüketen değil enerji depolayan bir metaldir. Bu özellikleri işlevselliği, ekonomikliği ve kolay işlenebilirliği ile kombine edildiğinde bugün ve gelecek için bir çok ürünün alüminyum metalinden ve alüminyum alaşımlarından üretilmesi mümkündür.
Bununla birlikte çevre açısından bakıldığında hafifl iği nedeni ile başta taşımacılık olmak üzere bir çok endüstriyel uygulamada enerji tüketiminin azalmasına yol açar. Enerji tüketiminin azalması, aynı zamanda enerji üretim süreçlerinde oluşan CO2 salınımının da azalması anlamına gelir.
Sürdürülebilir bir gelecek...
Sürdürebilirlik
Öncelikle herhangi bir teknolojik prosesde atıkların azaltılması, proses veriminin yüksek olduğuna işaret eder. Bu atıkların değerlendirilmesi, atık miktarının azaltılması ile birlikte, alternatif ikincil hammaddelerin kullanımı yoluyla doğal kaynakların korunmasını olanaklı kılar.
Metalurji işletmelerinde enerji sürekliliğini sağlamak zorunluluğu nedeni ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sınırlıdır, hatta olanaksızdır. Yani ana enerji kaynağı fosil yakıt kökenlidir. Buna karşın ikincil metal üretimi ile, birincil üretimde kullanılan enerji, bir anlamda depolanır ve daha sonraki üretim döngülerinde gereksinim duyulan enerji miktarını minimize eder. Öte yandan cevher kaynakları sınırlı kaynaklardır.
Madencilik endüstrisi gün geçtikçe daha düşük tenörlü cevherleri işlemek ve metalurji endüstrisi ise bu kaynaklardan birincil metal üretmek zorundadır. Bu pahalı prosesler ve çevresel zarar nedeni ile oluşan vergiler, metal fiyatlarının artışına neden olmaktadır.
20. Yüzyılın ikinci yarısında ulaşılan teknolojik ve endüstriyel gelişim ve bunun doğal sonucu olan kentleşme ve insanların tüketim alışkanlıklarının sınır tanımaz boyutlara ulaşması sonucu hem doğal kaynaklar sınıra ulaşmış hem de oluşan atıklar, doğal alıcı ortamların bu atıkları özümseme ya da nötralize etme yeteneklerinin çok ama çok üzerine çıkmış ve küresel ısınma, ozon tabakasında incelme ve asit yağmurları gibi felaketlerle insanlığı yüz yüze getirmiştir. Bu bağlamda, insan odaklı, mevcut nüfusun ekonomik ve toplumsal gereksinimlerini karşılamakla beraber, gelecek kuşakların yaşayabilmesi için gerekli olan optimum koşuları da gözeten ve doğal ve kültürel kaynakların özenli ve dikkatli tüketilmesini öngören “sürdürülebilir kalkınma” kavramı ortaya çıkmıştır.
Mükemmel fiziksel ve kimyasal özellikleri sayesinde insan yaşamının hemen her aşamasında kullanım yeri bulan alüminyum metali ve alaşımları, “yeniden üretilebilirlik (geri dönüşüm = recycling) yeteneği sayesinde sürdürülebilir kalkınma kavramı içinde çok özel bir konuma sahiptir.